VIDEO// Patru servicii de tip locuință protejate au fost lansate la Râșcani și Bălți din fonduri europene

VIDEO// Patru servicii de tip locuință protejate au fost lansate la Râșcani și Bălți din fonduri europene

Încă douăzeci de persoane cu dizabilități intelectuale de la nordul țării au fost dezinstituționalizate la Râșcani și Bălți, grație unor proiecte europene.

Asociația Obștească „Eternitate” și Asociația Obștească „Dreptul de a fi” au oferit suport și asistență tehnică Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități (adulți) din mun. Bălți în amenajarea și dotarea a patru servicii de locuință protejată cu toate cele necesare pentru asigurarea unui trai independent beneficiarilor. Inițiativele fac parte din proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în colaborare cu Asociația Keystone Moldova și alți parteneri.

„Îmi place și nu mi-a fost frică să mă mut la casa mea. Cel mai mult vreau să mă aranjez la lucru, să pot plăti lumina, apa, gazul. Să pot cumpăra mâncare. Vreau să fiu om gospodar, spune Petru, unul dintre beneficiarii ce au trecut cu traiul în serviciul de locuință protejată.”

„Acum am dulapul meu și lucruri personale. Îmi place să pregătesc plăcine pentru oaspeți, adaugă Galina, încă o beneficiară a serviciilor.”

Serviciul social Locuința protejată este un serviciu specializat, creat  pentru dezvoltarea deprinderilor necesare unei vieți autonome, pentru integrarea socială și profesională în comunitate a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale. Aceste patru servicii au fost create în contextul Programului național de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale din instituțiile rezidențiale gestionate de Agenția Națională Asistență Socială pentru anii 2018-2026, iar parteneriatul cu societatea civilă a creat o sinergie în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale.

„Serviciile sociale dezvoltate în cadrul proiectului nostru ajung acolo unde este stringentă nevoie. Vorbim, despre persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și alți beneficiari care au parte de susținere pentru a duce o viață mai bună”, afirmă Daniela Leahu, manager de proiect în cadrul Fundației Soros Moldova.

Dezvoltarea celor patru servicii sociale Locuința protejată a fost posibilă datorită implementării a două proiecte: „Trai în comunitate – viață de calitate” și „Viață în comunitate pentru toți” de către organizațiile societății civile „Eternitate” (Râșcani) și „Dreptul de a fi” (Bălți). Fiecare proiect a avut o finanțare a câte 50 000 Euro, bani care au fost utilizați pentru dotarea celor 4 imobile (lucrări de renovare, procurarea mobilierului, articole electrocasnice, bunuri pentru gospodărie, vestimentație, încălțăminte , lucruri individuale conform necesităților), pregătirea celor 20 de beneficiari pentru trai în comunitate, precum și instruirea inițială și continuă a angajaților serviciilor.

Grație eforturilor comune ale societății civile, instituțiilor rezidențiale, autorităților publice locale și centrale, în cadrul proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, pe parcursul anilor 2019 – 2020 s-a reușit dezinstituționalizarea a 90 de persoane cu dizabilități intelectuale. Beneficiarii au acum mai multe șanse la o viață împlinită în comunitate, locuind în case comunitare, locuințe protejate sau familii.

AOPD „Eternitate” și AO „Dreptul de a fi” se numără printre cele 33 de organizații beneficiare de granturi în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *