VIDEO// 10 ani de la ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi este în continuare limitată

VIDEO// 10 ani de la ratificarea Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități: Accesibilitatea persoanelor cu dizabilităţi este în continuare limitată

Instituțiile responsabile și proprietarii de spații și clădiri în continuare nu conștientizează importanța asigurării condițiilor de accesibilitate pentru o societate incluzivă. Cei care s-au născut sau au dobândit o problemă de sănătate care le afectează mobilitatea sunt lipsiți de posibiltatea de a ajunge independent acolo unde au nevoie, pentru că lipsesc rampele de acces sau acestea sunt impracticabile, fiind instalate fără să țină cont de necesitățile celor care ar trebui să le folosească.

Autoritățile publice, dar şi cetăţenii uită că, fără asigurarea condițiilor de accesibilitate fizică şi informațională, multe schimbări pozitive în societate nu pot avea loc, a remarcat Vitalie Meşter, director executiv al Centrului de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, într-o conferință de presă la IPN.

Membrii Alianţei Organizaţiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi constată lipsa unui document de politici privind asigurarea accesibilităţii pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilitate. Iar în politicile bugetare, spun ei, nu se regăsesc costurile pentru asigurarea condiţiilor de accesibilitate.

„Această conferinţă poate fi privită ca un model pentru autorităţile publice. Dacă aţi observat, această conferinţă de presă este însoţită şi de traducere în limbajul semnelor, ceea ce lipseşte în prezent, în periada de pandemie. Declaraţiile, briefingurile, conferinţele de presă făcute live de către autorităţile publice centrale, începând cu membrii comisiei stării de urgenţă nu sunt însoţite de traducător în limbajul semnelor. Altfel, persoanele cu deficinţe de auz nu au acces la informaţiile de ultimă oră ce ţin de prevenirea şi combaterea rărspândirii infecţiei COVID-19”, a spus Vitalie Meşter.

Ludmila Iachim, directoare executivă a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, a prezentat realizările înregistrate, până la etapa actuală, la compartimentul accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi. În Republica Moldova există cadrul de politici şi cadrul legal care include prevederi privind asigurarea condiţiilor de accesibilitate, normativele de construcţii, care au fost modificate şi completate pentru a asigura condiţiile de accesibilitate, surse informaţionale care contribuie la iniţierea procesului de adaptare a materialului în format accesibil persoanelor cu dizabilităţi şi o hotărâre de guvern, din 2014, privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului de interpretare a limbajului mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz, prestat de Asocaţia Surzilor din Republica Moldova, acoperit de bugetul de stat.

La acest moment, spune Ludmila Iachim, se cere să fie elaborat și ulterior aprobat un plan care să prevadă etapele de asigurare a accesabilităţii pentru persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi. E nevoie să fie planificate alocații anuale pentru adaptarea graduală a infrastructurii. La toate etapele ar urma să fie implicați cu expertiză și reprezentanții persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova sunt în jur de 176 de mii de persoane cu dizabilităţi, dintre care circa 10,6 mii de copii cu vârta de la 0 la 17 ani. Această cifră constituie 5,1 procente din întreaga populaţie a ţării.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *