A fost dat startul dezvoltării serviciilor sociale comunitare din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”
Organizațiile neguvernamentale, câștigătoare ale Programului de granturi desfășurat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, sunt în proces de implementare a proiectelor pentru dezvoltarea/extinderea serviciilor sociale comunitare destinate persoanelor cu dizabilități intelectuale și psihosociale și copiilor din grupuri vulnerabile. Pentru a oferi suportul necesar organizațiilor beneficiare de granturi, în primele săptămâni ale lui februarie, la sediul Fundației Soros-Moldova, sunt organizate ședințe de inițiere.
Programul de granturi a decurs în două loturi. În primul lot au fost selectate 17 organizații câștigătoare care vor dezvolta servicii cu preponderență pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale. Cel de-al doilea lot include 13 propuneri de proiecte ce vizează copiii din grupurile vulnerabile.
„Grație suportului Uniunii Europene, organizațiile societății civile din lotul II vor contribui la incluziunea socială a copiilor din grupuri vulnerabile prin asigurarea accesului acestora la servicii în scopul prevenirii situațiilor de excludere socială sau discriminare. În cadrul acestor proiecte organizațiile societății civile vor acorda un suport considerabil autorităților în implementarea politicilor de protecție a copilului la nivel de comunitate”, menționează Parascovia Munteanu, director de program al Asociației Keystone Moldova.
Printre proiectele câștigătoare se numără și servicii inovatoare care inițial vor fi pilotate la scară mică cu scopul de a le extinde ulterior la scară națională. Ca exemplu în acest sens vine Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „Făclia” din Ungheni. „Ne-am propus să dezvoltăm un serviciu de orientare vocațională, formare și integrare profesională pentru tinerii care nici nu sunt încadrați în câmpul muncii, nici nu urmează o formă de instruire sau pregătire profesională. Până la finele anului 2020, ne propunem să abilităm 80 de tineri vulnerabili cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani, din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni, care să se reprezinte și să participe activ în societate și în economia locală”, menționează directorul asociației, Angela Ciocîrlan.
Un proiect similar va fi implementat la Drochia de către Asociația Obștească „Consult Service”. „Ne propunem să dezvoltăm abilitățile antreprenoriale ale tinerilor din grupurile vulnerabile. În urma sesiunilor de instruire atât teoretice, cât și practice, vor fi inițiate sau fortificate circa 60 de mici ocupații/afaceri pentru copiii din grupuri vulnerabile, iar 25 de tineri din raionul Drochia se vor angaja în câmpul muncii”, susține Victor Bîrnaz, directorul asociației.
Pentru copiii cu dizabilități vor fi create servicii de tratament ce vor asigura o recuperare și o integrare socială mai facilă. Astfel, Asociația Obștească „Moldova Aid” din Rîșcani va construi o piscină pentru a acorda tratament hidroterapeutic copiilor cu dizabilități și femeilor însărcinate din Regiunea de Nord a Moldovei.
Asociația Obștească „AudiViz” din municipiul Bălți va dezvolta terapii specifice de recuperare pentru copiii cu deficiențe de auz și servicii de suport pentru familiiile acestora. „Ne bucurăm că suntem printre cei 13 câștigători. Suntem siguri că prin activități educative adecvate pentru copiii cu dizabilitate de auz, precum și prin consilierea și îndrumarea părinților și membrilor familiilor acestora, vom crește rata de recuperare a acestor copii, îmbinând aspectele recuperatorii şi de integrare socială cu cele de integrare preşcolară şi şcolară”, susține Angela Moiseeva, directorul asociației.
Valoarea proiectelor variază între 8 000 și 50 000 de Euro, iar serviciile sunt dezvoltate în parteneriat cu autoritățile publice centrale sau locale, care ulterior vor asigura durabilitatea acestora.
„Proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” are ca priorități și capacitarea organizațiilor care activează la nivel local. Întrucît marii donatori și-au orientat atenția către organizațiile locale, tot mai multe fonduri vor fi disponibile în viitor pentru acestea. Credem că este o oportunitatea pentru toți partenerii implicați să creștem ca organizație, să învățăm unii de la alții cele mai bune practici de gestionare a unui grant și să ne consolidăm ca echipă, pentru ca fiecare proiect implementat să fie un succes în istoria organizațiilor”, susține Daniela Leahu, directorul de proiect.
Proiectul „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) și Alianţa Organizaţiilor pentru Persoanele cu Dizabilităţi (AOPD). Proiectul se implementează în perioada februarie 2018 – ianuarie 2021, cu un buget total de 2.117.578 de euro.
Lasă un răspuns