Propuneri AOPD la proiectul Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru anul 2023

Propuneri AOPD la proiectul Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală pentru anul 2023

În contextul elaborării bugetului de stat pentru anul 2023, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova (AOPD), Platformă activă în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, a venit cu propuneri elaborarea proiectului Fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2023.

În bugetul Ministerului Sănătății și a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, anual, din contul mijloacelor bugetului de stat sunt prevăzute alocații pentru implementarea Programului Național „Programul profilaxie și controlul diabetului zaharat”. Astfel, unul și același Program Național este administrat de către două instituții separate, fapt ce determină riscul de diminuare a eficienței și rezultatelor Programului asupra persoanelor cu dizabilități, creând în același timp o contradicție a principiilor bugetare prevăzute în Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale Nr. 181/2014.

În acest sens, AOPD a propus excluderea din proiectul FAOAM pentru anul 2023 din transferurile de la bugetul de stat, alocarea mijloacelor la Programul Național sus-numit și planificarea acestor cheltuieli în bugetul Ministerului Sănătății.

În același timp, în avizul de poziție, AOPD a atenționat decidenții asupra problemei și a lipsei măsurilor de prevenție și tratament în situațiile de diagnosticare a scoliozei în rândul copiilor. Conform datelor publicate de medicii specialiști, circa la 80% din copiii de vârstă școlară se depistează forme mai avansate sau mai puțin avansate de scolioză – deviație a coloanei vertebrale, acest fapt fiind determinat totodată și de masurile restrictive impuse de pandemie în ultimii doi ani, prin practicarea învățământului online și nerespectarea unei poziții corecte pe parcursul orelor de învățare la domiciliu. Conform datelor Biroului Național de Statistic2, în anul 2021, la 1000 copii în vârstă de 0-17 ani au fost depistați 3,9 copii cu scolioză.

Avizul de poziție poate fi accesat AICI.

Activitatea de monitorizare a cadrului legal și de politici și elaborarea amendamentelor face parte din proiectul „Parteneriate locale și implicare națională pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități”, implementat de AOPD în cadrul programului „Cetățeni activi, comunități prospere – faza II”, cu suportul Fundației Est-Europene din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Suedia.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *