MOLDOVA.ORG: Cine ajunge la persoanele cu dizabilități unde nici urmă de transport public nu este?
Își pune materialele în geantă. Cubușoare, figurine, o sticlă cu bule de săpun. Astăzi va face exerciții cu Arteom, care o așteaptă de două săptămâni. De la ultima vizită, s-a tuns și a învățat să-și spună numele mai bine și nici nu bănuiește ce bucuroasă va fi Tatiana să-l audă.
Tatiana este una dintre puținii logopezi din Taraclia. Femeia cutreieră o dată la două zile satele din tot raionul împreună cu Serviciul „Echipei Mobile” a Direcției de Asistență Socială.
Mai are un loc de muncă, dar nu se plânge. Astăzi va purta geanta roșie a Echipei Mobile. E concentrată, își aranjează meticulos lucrurile în geantă. Lucrează cu copii și adulți cu dizabilități psiho-sociale, retard mintal sau fizic, copii cu Sindromul Down.
„Noi nu alegem, îi luăm pe toți cei care au nevoie de ajutorul nostru”, spune Maria, șefa Echipei Mobile, în timp ce-și aranjează fișele de monitorizare în geantă. De trei ori pe săptămână, îi vizitează acasă pe cei 24 de copii și adulți cu dizabilități grave pe care îi au la evidență, împreună cu logopedul, kinetoterapeutul și psihologul Echipei.
Sunt copii de la 2 ani până la vârstnici de 70 care au nevoie de ajutorul lor. De multe ori, transportul circulă rar sau chiar deloc între localități, așa că Echipa Mobilă este așteptată cu sufletul la gură. Copiii au parte de exerciții mascate în jocuri colorate. Cei mari au mare nevoie de exerciții, în special fizice, pentru a-și dezvolta mușchii, să fie cât mai puțin dependenți de cei care îi au în grijă.
Lasă un răspuns