
Fundaţia Soros-Moldova este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, înfiinţată în anul 1992 de către filantropul George Soros, cu scopul de a promova valorile societăţii deschise în Moldova. Fundaţia contribuie la democratizarea societăţii prin elaborarea şi implementarea unor programe în diverse domenii, precum: mass-media, justiție și drepturile omului, buna guvernare şi sănătate publică.
Fundaţia Soros-Moldova activează în domeniile enumerate mai sus prin derularea unor programe de granturi şi proiecte operaţionale. Acestea sunt lansate la decizia Senatului Fundaţiei Soros-Moldova şi reprezintă o recunoaştere a unui domeniu unde Fundaţia ar putea contribui prin asistenţă tehnică, consultanţă, instruire, finanţare de proiecte (iniţiative) concrete.
Departamentele din cadrul Fundației Soros-Moldova funcţionează timp de mai mulţi ani sau în perioada necesară pentru redresarea situaţiei problematice în domeniu. Fiecare departament propune pentru un an de zile o serie de activităţi concrete, pentru care este solicitată finanţarea Senatului Fundaţiei.
Procesul de luare a deciziilor include câteva etape: proiectele ce vin în atenţia responsabililor din departamente sunt examinate, în unele cazuri, de un grup de experţi (numit şi Comisie de experţi), apoi proiectele recomandate de ei sunt propuse spre discuţie şi decizie de finanţare unui juriu responsabil de câteva programe. Juriile pentru departamente aprobă finanțarea proiectelor cu un buget ce nu depășește suma de 50.000 dolari SUA. Proiectele cu o valoare mai mare de 50.000 dolari SUA sunt examinate în prima etapă de juriul specializat, iar apoi de către Senatul Fundaţiei Soros-Moldova, în competenţa căruia intră, totodată, examinarea şi aprobarea strategiei de activitate a Fundaţiei Soros-Moldova.
Fundaţia Soros-Moldova nu finanţează cereri de ajutor umanitar şi proiecte de cereri tehnico-ştiinţifice. Nu se oferă granturi pentru susţinerea generală a organizaţiilor, ci doar pentru proiecte concrete.
Mai multe detalii: www.soros.md

UE este de departe cel mai mare donator din Moldova, sprijinind reforma politică și economică și oferind ajutor umanitar. Asistența bilaterală furnizată Moldovei în cadrul Instrumentului european de vecinătate (IEV) a crescut considerabil de la 40 de milioane EUR în 2007 la 131 milioane EUR în 2014. Moldova este cel mai mare beneficiar de ajutor din partea UE per cap de locuitor din vecinătatea Europei.
Asistența din partea UE se utilizează pentru reforme-cheie în sectorul justiției, al educației, al dezvoltării economice și al energiei. De asemenea, UE a finanțat investiții în infrastructura aeriană și rutieră, precum și în proiecte de cooperare transfrontalieră (CTF). În plus, Moldova profită de numeroase programe tematice, sprijinind în principal societatea civilă și programele regionale legate de rețelele transeuropene.
Ajutorul financiar al UE pentru Moldova a finanțat proiecte numeroase și diverse, printre care:
- îmbunătățirea administrației publice și a gestiunii financiare;
- reformarea sistemului de ajutoare sociale;
- ajutor de urgență care să răspundă creșterilor tarifelor la încălzire;
- producția de energie bazată pe energie solară, deșeuri agricole și colectarea deșeurilor;
- reforma sistemului sanitar și echipamente;
- centre de îngrijire pentru tineri și vârstnici;
- ajutoare în caz de dezastre naturale;
- activitatea economică rurală;
- infrastructura de alimentare cu apă și pentru tratarea apelor reziduale.
De asemenea, UE sprijină punerea în aplicare a măsurilor de consolidare a încrederii în regiunea transnistreană a Moldovei prin proiecte sociale și de asistență medicală.
Mai multe detalii: www.eeas.europa.eu/delegations/moldova_ro