VIDEO// Persoanele cu dizabilități din raioanele Dondușeni, Glodeni și Leova au acces la serviciile echipelor mobile, create din fonduri europene

VIDEO// Persoanele cu dizabilități din raioanele Dondușeni, Glodeni și Leova au acces la serviciile echipelor mobile, create din fonduri europene

Trei servicii de tip Echipă mobilă au fost lansate astăzi în cadrul proiectului european „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Astfel, grație bunei colaborări dintre organizațiile societății civile, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare, copiii și adulții cu dizabilități severe din trei raioane ale țării vor avea mai multe șanse pentru reabilitare fizică și emoțională.

„Suntem foarte mulțumiți de lucrul Echipei Mobile. După munca logopedului și kinetoterapeutului, copilul nostru a devenit mai sociabil, mai îndrăzneț, mai încrezut în sine. El a început să rostească cuvintele corect și clar, spun părinții lui Maxim, un copil cu dizabilități din raionul Glodeni. Maxim așteaptă cu mare nerăbdare vizita echipei mobile și face ocupațiile cu mare plăcere.”

„Echipa Mobilă” este un serviciu specializat, destinat copiilor și adulților cu dizabilități, care oferă asistență socială și suport la domiciliul beneficiarului, în baza necesităților identificate. Conform standardelor oficiale, într-un serviciu de Echipă mobilă activează un asistent social, un psiholog, un kinetoterapeut/asistent medical, un coordonator și alți specialiști calificați de care ar putea avea nevoie beneficiarii din regiune.

Cele trei servicii de Echipă mobilă au fost create prin implicarea Asociației Obștești „Zorile Nord” (Dondușeni), AO Casmed (Glodeni) și Asociației pentru Asistență și Dezvoltare „Armonie Plus” (Leova), în colaborare cu autoritățile publice raionale și partenerii de la Delegația Uniunii Europene în Moldova, Fundația Soros Moldova, Asociația Keystone Moldova și alții.

„Ne bucurăm mult că am reușit să creăm la nivel local o echipă de specialiști instruiți și bine pregătiți pentru a presta servicii de consiliere și reabilitare la domiciliu. Datorită instruirilor din proiect și, inclusiv, a faptului că există mijloc de transport oferit special pentru activitatea echipei, colegii noștri circulă prin localitățile raionului și au în grijă la ora actuală 39 de copii și adulți cu dizabilități severe”, afirmă Ala Guțu, șef Direcție Asistență Socială și Protecție a Familiei Dondușeni.

Activitatea unui serviciu de Echipă mobilă îmbunătățește accesul la servicii de reabilitare medicală și asistență psihologică pentru copiii și adulții cu dizabilităţi severe și accentuate, formând deprinderi de autonomie personală şi socială pentru persoanele cu dizabilități și sporind gradul de independență al acestora.

„Cât de multă dragoste și cât de multă dorință  nu ai avea, dacă nu știi ce să faci rămâi neputincios. Implicarea Echipei Mobile ne-a schimbat pe toți. Datorită lor, copilul meu se simte mai puternic și mai fericit. Văd asta în priviri, în zâmbete, în fiecare îmbrățișare a ei”, spune mama Anei, un copil cu dizabilități din raionul Leova.

La ora actuală, serviciile de Echipă mobilă dezvoltate la Dondușeni, Glodeni și Leova asigură necesitățile de asistență la domiciliu pentru 170 de copii și adulți cu dizabilități, în special din zonele rurale.

„Este important să menționăm că specialiștii Echipei mobile circulă în special prin sate. Familiile unde locuiesc persoane cu dizabilități au parte de multe obstacole și provocări. De multe ori, familiile nu-și permit financiar să circule în centrul raional sau într-un oraș mai mare pentru a beneficia de serviciile unui logoped, kinetoterapeut sau psiholog. Familiile se ciocnesc și de lipsa de accesibilitate a infrastructurii locale, uneori – de discriminare sau stigmatizare. De aceea, munca Echipelor mobile dă susținere și speranță pentru sute de familii din întreaga țară”, declară Parascovia Munteanu, coordonatoare de programe la Asociația Keystone Moldova.

În cadrul proiectului european „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabile dintre societatea civilă și guvern”, toate cele trei Echipe mobile au fost dotate cu câte un mijloc de transport care să asigure mobilitatea și rapiditatea accesării serviciilor.

„Ne dorim ca toate persoanele cu dizabilități din Republica Moldova să se bucure de drepturile fundamentale la o stare de sănătate mai bună, la educație și incluziune socială. Exemplul de astăzi ne demonstrează o dată în plus că soluții apar, dacă există responsabilitate și angajament din partea autorităților și a societății civile. În total, în cadrul proiectului susținut de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova, au fost create cinci servicii de tip echipă mobilă”, afirmă Daniela Leahu, manager de proiect în cadrul Fundației.

Echipele mobile de la Dondușeni, Glodeni și Leova au fost dezvoltate grație accesării granturilor europene în valoare totală de circa 150 000 Euro. Consiliile raionale locale au contribuit prin co-finanțări, iar după finalizarea proiectelor, acestea vor lua la balanța proprie serviciile, pentru a asigura sustenabilitate și continuitate.

Asociația Obștească „Zorile Nord” (Dondușeni), AO „Casmed” (Glodeni) și Asociația pentru Asistență și Dezvoltare „Armonie Plus” (Leova) se numără printre cele 33 de organizații beneficiare de granturi în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *