VIDEO// Oportunități pentru tinerii defavorizați din raionul Fălești. A fost lansată întreprinderea socială din satul Ciolacul Nou, creată cu suportul financiar al Uniunii Europene

VIDEO// Oportunități pentru tinerii defavorizați din raionul Fălești. A fost lansată întreprinderea socială din satul Ciolacul Nou, creată cu suportul financiar al Uniunii Europene

Tinerii defavorizați din raionul Fălești beneficiază de oportunități de dezvoltare create de către Asociația Obștească „Caroma Nord” în cadrul proiectului „ACCES – Asistenţă pentru Cunoștințe, Competenţe, Antreprenoriat şi Succes” finanțat de Uniunea Europenă și co-finanțat de Fundația Soros Moldova. În cadrul proiectului a fost creată o întreprindere socială în care vor activa 6 tineri din grupurile vulnerabile. Întreprinderea socială deschisă în cadrul Cooperativei de Consum din satul Ciolacul Nou va oferi și servicii de catering pentru evenimentele și festivitățile desfășurate în localitate, fiind dotată cu echipamentele necesare pentru a deservi evenimente de până la 50 de persoane. Produsele întreprinderii vor fi, la fel, distribuite în rețeaua de magazine a Cooperativei de Consum Ciolacul Nou. 

La etapa inițială a proiectului, 60 de tineri au participat la cursuri de formare în domeniul antreprenoriatului social. Aceștia au beneficiat de instruiri pe diverse tematici, inclusiv ghidarea în carieră, comunicare și dezvoltarea abilităților antreprenoriale. La final de proiect, a fost organizat un concurs de idei de afaceri. Tinerii au înaintat 16 idei de afaceri sociale, iar 7 dintre ele au fost premiate în cadrul evenimentului de lansare a întreprinderii sociale din Ciolacul Nou.

„Oferirea oportunităților de creștere și dezvoltare aici, acasă – iată unul din principalele obiective de care se ghidează Delegația Uniunii Europene când decide să susțină asemenea proiecte, și ne bucurăm că acestea dau rezultate palpabile.”, a declarat Victoria Neaga, manager de proiect la Delegația Uniunii Europene.

La fel, tinerii au avut posibilitatea să învețe din experiența unei afaceri similare care activează cu succes. Este vorba de întreprinderea socială „Floare de Cireș” din Ialoveni care, la fel, oferă servicii de catering și unde activează persoane cu dizabilități.

„Sunt bucuros că am participat la acest proiect. Pe lângă cunoștințele care le-am acumulat și care îmi vor fi utile, am primit și premiul pentru afacerea propusă. Cu siguranță, acum sunt mai încrezut în propriile forțe și îmi va fi mai ușor în continuare”, a recunoscut unul din premianții concursului de idei de afaceri, desfășurat de Asociația „Caroma Nord” în cadrul proiectului.

Proiectul nu se limitează doar la crearea întreprinderii sociale, scopul Asociației „Caroma Nord” fiind dezvoltarea conceptului de antreprenoriat social în raionul Fălești și oferirea oportunităților pentru cât mai mulți tineri defavorizați din raion. În acest sens, Asociația a desfășurat mese rotunde cu implicarea mai multor organizații cheie, iar în prezent elaborează un plan de acțiuni la nivel regional, ce urmează a fi implementat cu implicarea autorităților publice locale.

„Este un moment emoționant pentru noi – lansarea întreprinderii sociale din Ciolacul Nou, care nu doar este unul din obiectivele proiectului nostru, dar și o realizare mare, dat fiind realitățile în care trăim în prezent. Ne bucurăm de oportunitățile pe care am avut posibilitatea să le oferim tinerilor din Fălești, grație suportului generos al Uniunii Europene. Suntem siguri că abilitățile și cunoștințele deprinse de acești tineri se vor materializa cât mai curând în proiecte frumoase”, a declarat Rodica Frecăuțanu, directoarea executivă a Asociației Obștești „Caroma Nord”.

Costul proiectului implementat de Asociația „Caroma Nord”, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova constituie 50 000 euro. Din această sumă, peste 16 mii de euro au fost destinate dotării întreprinderii sociale cu echipamentul necesar pentru funcționare. La implementarea proiectului a contribuit și Cooperativa de Consum din satul Ciolacul Nou, care a oferit spațiul în care își desfășoară activitatea întreprinderea socială.

„Salutăm implicarea activă și cooperarea autorităților publice locale din Fălești care au fost aproape de Asociația „Caroma Nord” și au contribuit la dezvoltarea acestui proiect, stimulând implicarea tinerilor și creșterea economică a comunității”, a afirmat Daniela Leahu, directoare de proiect în cadrul Fundației Soros Moldova.

Asociația „Caroma Nord” este una din cele 33 de organizații beneficiare de granturi în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *