VIDEO// Cinci case comunitare au fost lansate în raionul Orhei cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană

VIDEO// Cinci case comunitare au fost lansate în raionul Orhei cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană

Mai multe persoane cu dizabilități din raionul Orhei au fost dezinstituționalizate și au primit șansa de a începe o viață independentă datorită lansării a cinci case comunitare în raionul Orhei.

În cadrul unor proiecte finanțate de Uniunea Europeană, Asociația Obștească „Servicii Sociale Durabile” și AO „Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina” au oferit suport și asistență tehnică Centrului de plasament temporar pentru copii cu dizabilități din mun. Orhei în amenajarea și dotarea caselor comunitare cu toate cele necesare pentru asigurarea unui trai independent beneficiarilor.

Astfel, 29 de tineri rezidenți ai Centrului de Plasament temporar pentru copii cu dizabilități din municipiul Orhei s-au mutat în case comunitare. Aceștia dispun de toate condițiile necesare pentru un trai independent, iar echipele de suport îi susțin în acest proces.

„Este bine la căsuța noastră. Avem dormitor frumos. În bucătărie, putem servi ceva oricând dorim, spune Andrei Timoșenco, care locuiește acum în casa comunitară din satul Zorile. Cel mai mult îmi place că avem și grădină”.

Casa comunitară este un serviciu destinat persoanelor cu dizabilități mintale care au nevoie de îngrijire, protecție, suport continuu și atenție din partea celor din jur pentru dezvoltarea abilităților de trai independent.

„Casa comunitară este o locuință obișnuită, care nu se deosebește cu nimic de alte case din comunitate. Astfel, ne dorim ca și locuitorii caselor comunitare din raionul Orhei să devină membri ai comunităților locale cu drepturi și responsabilități egale. Echipele de suport se implică pentru acordarea îngrijirilor calitative și învățarea abilităților elementare pentru viață. Ne bucurăm mult să vedem cum foștii noștri rezidenți fac progrese zi de zi și tind spre un trai independent”, a afirmat Zinaida Tcacenco, director interimar al Centrului de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilități din mun. Orhei.

Scopul serviciului este de a asista persoanele cu dizabilități să obțină cât mai multă independență și să-și dezvolte propriul potențial.

„Cooperarea strânsă dintre autorități și aceste două organizații ale societății civile este un adevărat exemplu, a declarat Victoria Neaga, manager de proiect la Delegația Uniunii Europene. Vom continua susținerea unor astfel de inițiative necesare”.

În cadrul proiectului implementat de AO „Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina” au fost amenajate două imobile în satele Zorile și Lucășeuca unde s-au mutat 11 beneficiari. Valoarea imobilelor este de 54 000 de Euro, acestea fiind procurate din bugetul de stat, prin intermediul Centrului de Plasament Temporar pentru Copii cu Dizabilități din mun. Orhei. Bugetul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova  este  de 43 203 euro, sursele fiind utilizate pentru dotarea și amenajarea caselor comunitare. Alte 3500 euro au fost utilizate pentru achiziționarea echipamentelor de protecție necesare. Astfel, valoarea totală a proiectului ajunge la 100 700 Euro.

„Este o zi importantă pentru noi. După mai multe luni de eforturi putem să ne bucurăm de rezultatele acestui proiect văzând cum beneficiarii noștri încep o viață independentă. Sperăm că toți tinerii se vor adapta ușor și se vor simți în familie în casa comunitară”, a declarat Ana Rachieru, coordonatoarea de proiect din cadrul AO „Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina”.

Alte trei case comunitare din Bolohani, Ciocâlteni și Mălăiești au devenit un adevărat cămin pentru 18 beneficiari. Bugetul pentru achiziționarea și amenajarea caselor comunitare constituie 163 036 euro, dintre care 113 063 Euro constituie fonduri din bugetul de stat – gestionate de Centrul de plasament temporar pentru copii cu dizabilități din Orhei, iar 49 973 euro constituie fonduri ale proiectului implementat de Asociația Obștească „Servicii Sociale Durabile”.

„Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor acestui ambițios proiect că au fost aproape de noi și ne-au oferit sprijin la fiecare etapă. La rândul nostru, promitem să nu ne oprim până nu ducem la bun final obiectivele pe care ni le-am setat”, a spus Ion Digori, coordonatorul de proiect din partea AO „Servicii Sociale Durabile”.

Începând cu anul 2018, în cadrul proiectului european „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, organizațiile societății civile, în parteneriat cu instituțiile rezidențiale, la crearea a 19 servicii de casă comunitară și locuință protejată în imobile procurate din resursele bugetului de stat în raioanele Soroca, Orhei, Dubăsari, Edineț, Rîșcani și municipiul Bălți.

„Grație eforturilor comune ale societății civile, instituțiilor rezidențiale, autorităților publice locale și centrale, în cadrul proiectul nostru am reușit dezinstituționalizarea a 64 persoane cu dizabilități intelectuale, iar alte 26 de persoane sunt în proces de pregătire pentru transferul în comunități, până la finele anului curent”, susține Daniela Leahu, manager de proiect în cadrul Fundației Soros Moldova.

AO „Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din Peresecina” și Asociația Obștească „Servicii Sociale Durabile” se numără printre cele 33 de organizații beneficiare de granturi în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *