Dreptul la sănătate este un drept fundamental al omului și nu admite nicio restricție sau derogare de la acesta. Ignorarea respectării acestui drept poate fi cauzată, elementar, de  lipsa condițiilor de accesibilitate la o instituție medico-sanitară publică și implică, uneori, consecințe letale.

Se întîmplă ca în primăvara anului curent, secretariatul Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD) să fie sesizat de apelantul dl Marcel Lemnaru, prin intermediul  Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități “Linia Fierbinte – 080010808”. În sesizarea sa, dl Marcel comunică faptul că având consultație programată la un medic specialist din cadrul Spitalului raional Orhei, dînsul a fost impus de situație să urce scările în genunchi pînă la etajul doi, iar șinele abrupte din metal nu le-ar fi putut urca, dacă nu era însoțit de asistentul social. Juridic vorbind, apelantul s-a referit la încălcarea dreptului la ocrotirea sănătății și la accesibilitate conform Legii nr. 60 din 30.03.2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

Pentru o constatare obiectivă a celor invocate de Marcel, secretariatul AOPD s-a deplasat la IMSP Spitalul raional Orhei, unde a evaluat situația de fapt și a avut discuții cu dl Andrei Stratulat, directorul instituției.

Dumnealui nu a rămas indiferent la cele constate și a manifestat deschidere pentru aprofundarea dialogului ce ține de accesibilitatea spitalului și asigurarea neîngrădită a dreptului la sănătate pentru persoanele cu dizabilități.

Tenta pozitivă a discuțiilor purtate cu dl Stratulat, a adus speranță în privirea lui Marcel. Acesta s-a simțit util și ascultat, devenind persoana cheie care a inițiat un proces de acomodare rezonabilă a spitalului. Marcel se bucura de faptul că rezolvă nu doar problema personală, dar și a celorlalte peste 500 de persoane cu dizabilități locomotorii din or. Orhei.

Noutățile bune nu s-au lăsat mult timp așteptate. Astfel, dl Eugen Rotaru, Șef de gospodărie, ne comunica telefonic, în mijloc de vară, că înregistrează progrese la capitolul accesibilitate, iar schița elaborată de colegii de la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova îi este de mare ajutor, întrucît anterior lucrările de construcții proiectate nu se făceau din perspectiva accesibilității.

 

Oprindu-ne în fața spitalului și uitîndu-ne la noua infrastructură, am constatat cu satisfacție profesională că acest parteneriat, unde fiecare și-a conștientizat responsabilitatea, a adus rezultate pe termen lung, benefice pentru persoanele cu mobilitate redusă, făcîndu-se un pas important la nivel local pentru punerea în aplicare a măsurilor privind incluziunea socială.

 

Astfel, astăzi, părinții cu copii în cărucioare, vîrstincii și persoanele cu dizabilități se bucură de acces neîngrădit la serviciile de sănătate, asigurate prin:

  • Instalarea unei rampe de acces în fața spitalului;
  • Deschiderea unui  cabinet consultativ la parterul spitalului, unde medicul specialist oferă consultație;
  • Reconstrucția wc-ului cu uși de dimensiuni ce asigură trecerea scaunului rulant și instalarea barelor de suport rabatabile.
  • Instalarea barelor de suport de-a lungul coridorului construit în pantă.

 

Făcînd un bilanț al resurselor investite în aceste proces, perseverența e cea  care își face loc pentru cap de listă. E urmată de consecvență și de încrederea pe care s-a bazat parteneriatul. Conștientizam, pe deoparte, că resurse financiare alocate accesibilității nu au fost bugetate, iar pe de altă parte, să aștepți 2019 pentru a recomanda bugetarea acestora, ar fi însemnat încă cel puțin jumătate de an întîrziere. Vorbind despre avantajele ce pot fi obținute în urma asigurării condițiilor de accesibilitate, administrația spitalului a conștientizat că suma de 30.000 lei își merită destinația pe deplin.

Astfel, în urma elaborării unei schițe de accesibilitate, expedierii a trei demersuri, organizării a patru vizite de lucru, efectuării apelurilor telefonice lunare – activități întreprinse de AOPD, dar și a identificării resurselor financiare interne, inițierii lucrărilor de construcții și finalizării acestora – activități întreprinse de administrația IMSP Spitalul raional Orhei, s-a demonstrat voință fermă, spirit pro-activ și angajamente respectate pentru asigurarea accesării serviciilor de sănătate de către persoanele cu mobilitate limitată.

Vorbind în una din zilele acestei toamne cu Marcel, mîndria justificată din glasul său răsuna mai tare decît vorbele sale. Și ne gîndeam… Ne simțim mîndri că suntem ingenioși la locul de muncă și pentru asta luăm salariu sau pentru că am mai absolvit o facultate și avem o nouă diplomă. Ne mîndrim că am mai învățat o limbă străină, am mai avut o apariție Tv, am realizat o cercetare nouă, am mai atras niște fonduri. Toate acestea sunt, bineînțeles, motive bune și, sigur, conform meritelor. Marcel, însă, nu are mai nimic din cele enumerate mai sus. Doar propria-i satisfacție și bucurie că de azi înainte excluziunea de la serviciile de sănătate în or. Orhei nu mai e la ea acasă. Unde se mai adaugă și demnitatea cu care trece pe lîngă scările în fața cărora îngenunchease doar cîteva luni în urmă. Și, desigur, speranța că umilința pe care a trăit-o nu o vor simți și alte persoane cu dizabilități din țară.

Autor: Natalia Țurcanu, manager de proiect

Efortul de advocacy pentru soluționarea acestei situații este susținut  în cadrul proiectului finanțat de Fundaţia Est-Europeană în parteneriat cu Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Guvernul Suediei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *