Autoritățile au luat act de sesizarea membrilor AOPD privind dificultățile întâmpinate de persoanele cu dizabilități în perioada stării de urgență

Autoritățile au luat act de sesizarea membrilor AOPD privind dificultățile întâmpinate de persoanele cu dizabilități în perioada stării de urgență

Autoritățile au luat act de sesizarea membrilor AOPD privind dificultățile întâmpinate de persoanele cu dizabilități în perioada stării de urgență (17 martie – 15 mai 2020).

Astfel, Gradele de dizabilitate prelungite din oficiu de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă în perioada stării de urgență (până la 15 mai) se prelungesc până la efectuarea expertizării de către Consiliu și emiterea deciziei de reîncadrare/neîncadrare în grad de dizabilitate, cu eliberarea certificatului respectiv conform condițiilor stabilite în Anexa nr. 3 la HG nr. 357/2018 cu privire la determinarea dizabilității, dar nu mai târziu de data de 1 august 2020. Expertizarea se va realiza conform unui grafic stabilit de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

AOPD își exprimă aprecierea pentru măsurile prompte luate de MSMPS, în vederea prevenirii situațiilor de risc sporit pentru viața și sănătatea persoanelor cu dizabilități, a căror certificate de dizabilitate au expirat în perioada stării de urgență.

Această experiență este un exemplu pozitiv de colaborare între societatea civilă și autoritățile publice privind diminuarea inegalităților față de persoanele cu dizabilități.

Sesizare AOPD nr. 033 din 14.05.2020

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *