Aproape 500 tineri din Ungheni, Călărași și Nisporeni vor fi ajutați să se angajeze sau să-și deschidă o afacere

Aproape 500 tineri din Ungheni, Călărași și Nisporeni vor fi ajutați să se angajeze sau să-și deschidă o afacere

La Ungheni a fost lansat un Serviciu de orientare vocațională pentru aproape 500 tineri neîncadrați profesional. În cadrul proiectului realizat de Asociația „FĂCLIA”, tinerii din raioanele de Vest: Ungheni, Călărași și Nisporeni, care nu sunt angajați și nu studiază (NEET), vor fi susținuți în integrarea în câmpul muncii. Serviciul de orientare vocațională, care oferă tinerilor neocupați servicii complexe de consiliere, formare și integrare profesională, este dezvoltat în cadrul proiectului „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova.

Asociația „FĂCLIA” a prezentat soluții pentru implicarea redusă a tinerilor în antreprenoriat, competitivitatea redusă a întreprinderilor mici și mijlocii din regiune, discriminarea tinerilor pe bază de vârstă, lipsa motivației de implicare în viața comunității.

Angela Ciocîrlan, directoarea programului „Muncă Decentă pentru TINEri”, Asociația Obștească „FĂCLIA”: „Suntem conștienți că pentru a reuși atingerea obiectivelor propuse în cadrul acestui program este nevoie de conjugarea eforturilor tuturor actorilor cu putere de decizie: autorități, societate civilă, actori socio-economici și tineri. Business InnoHub Ungheni sprijină tinerii antreprenori în inițierea și dezvoltarea afacerilor inovative, aici acasă. Pe de altă parte Serviciul de orientare vocațională, formare și integrare profesională a tinerilor ține de informare şi instruire, promovare a drepturilor socio-economice ale tinerilor neocupați. Ne dorim ca tinerii din Republica Moldova să aibă abilitățile și cunoștințele necesare pentru a se integra cu succes in societate și în economie”.

La eveniment au participat tineri antreprenori, tineri neocupați, reprezentanți ai autorităților publice locale și oameni de afaceri din Ungheni, Călărași și Nisporeni, reprezentanți ai organizațiilor partenere.

În cadrul proiectului sunt promovate drepturile economice, sociale și culturale ale tinerilor NEET din Ungheni, Călărași și Nisporeni; sunt organizate activități de sensibilizare și conștientizare pentru: 20 reprezentanți ai actorilor socio-economici, 30 reprezentanți ai organizațiilor societății civile și 3000 tineri. Totodată, 80 tineri cu vârsta de 15-18 ani, din raioanele menționate vor fi capacitați să se reprezinte și să participe activ în societate și în economie prin pilotarea Serviciului de orientare vocațională. Valoarea proiectului este de 41.845 euro.

Lunganu Maia, beneficiară, satul Teșcureni, raionul Ungheni: „Sunt recunoscătoare că am posibilitatea să învăț meseria de Bucătar gratuit, în timp scurt și aproape de casă. La început mă îndoiam că aceasta mi se potrivește, dar după ce am completat testele de orientare profesională, am înțeles că într-adevăr aceasta este meseria pe care vreau să o învăț și să o practic. Sper că în curând, după absolvirea cursului, voi reuși să obțin un loc de muncă și să am un venit stabil.”

Totodată, tinerii din raionale Ungheni, Călărași și Nisporeni au posibilitatea să beneficieze de oportunități de dezvoltare a potențialului lor creativ și antreprenorial și să obțină capacități/abilități pentru participare activă în circuitul economic, prin Business InnoHub Ungheni. Serviciile-cheie sunt: informare, instruire, consultanță, mentorat și coaching, dezvoltate grație proiectului „Centrul de Suport în Afaceri – Ungheni Hub” (Business InnoHub Ungheni), finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-europene. Astfel, 240 tineri dețin informații și cunoștințe privind oportunitățile de inițiere și dezvoltare a afacerilor, au competențe sporite de administrare și dezvoltare a afacerilor, iar 100 IMM-uri au acces la servicii de dezvoltare a afacerilor, tehnologii moderne și inovații, sunt capacitate să acceseze surse de finanțare, să stabilească relații de export și să crească numărul de activități economice competitive. Valoarea proiectului este de 60.000 euro.

Andrei Grosu, antreprenor din Ungheni: „Afacerea mea este în curs de dezvoltare și Business InnoHub Ungheni este locul în care pot accesa informații despre oportunitățile existente, pot participa la formări și evenimente relevante. În cadrul acestora am avut posibilitatea să cunosc diferiți antreprenori, să comunic cu experți, să adresez întrebări și să primesc răspunsuri. Recent am aplicat la programul Start pentru Tineri al ODIMM cu un plan de afaceri pentru inițierea unei ferme de iepuri”.

***

Proiectul „Integrare socio-profesională pentru tinerii NEET” este implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA” din resursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Proiectul „Centrul de Suport în Afaceri – Ungheni HUB” este implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA”. Acest grant este finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *